Selecteer een pagina

Ik ben Karlien Hoenderdos. Geboren op 17 augustus 1985. Mijn passies zijn ontdekken, uitdagingen aangaan en nieuwe dingen creëren. Dit uit zich niet alleen door te schrijven, maar ook in dansen, muziek maken, reizen en door mezelf in situaties te plaatsen waarin ik grenzen moet verleggen.

De piekeraar

Tot mijn studententijd was er niet veel aan de hand. Met onprettige dingen kon ik redelijk goed omgaan en ik had vrij weinig last van stress. Dat veranderde toen ik ging studeren en op mezelf ging wonen. Als een normale adolescent begon ik steeds meer over mezelf na te denken en me af te vragen wie ik ben. Dat nadenken verzandde nogal eens piekeren en uiteindelijk in een dip. Iets liep niet lekker en daar moest wat aan gedaan worden. Het piekeren werd steeds groter en de dips frequenter naarmate ik zelfstandiger werd en meer verantwoordelijkheden kreeg. Bij die verantwoordelijkheden had ik namelijk een hoop verwachtingen van mezelf en ik leek alles niet zo goed aan te kunnen als een ander (naar mijn idee).

De meeste weerstand die je kunt ervaren komt vanuit jezelf. Percepties van hoe de wereld is of zou moeten zijn. Hoe jij zou moeten zijn.

Op weg naar zen

Zoals altijd nam ik zelf het heft in handen en begon ik met een mindfulness cursus. En bij dezelfde docent heb ik een coachingstraject ACT gedaan (Acceptance and commitment therapy). De technieken die ik hier heb geleerd geven je een stevige basis om van binnen rustig te worden en alles vanaf een ander perspectief te zien.

Tijdens het Healing Garden festival in 2016 deed ik een workshop over de werking van energieën. De workshop gaf me handvatten om met de energie van andere mensen om te gaan als deze teveel in mijn energieveld komt. Praktische, niet zweverige, oefeningen die makkelijk toe te passen zijn.

Uiteindelijk kwam minimalisme op mijn pad en mijn cirkel was rond. Door zo’n 60% van mijn spullen weg te doen ontstond er ruimte. Ruimte in mijn huis en in mijn hoofd. Die ruimte zorgde ervoor dat alles wat ik geleerd had op zijn plek viel. Het lukte me om routines aan te passen, gezonder te leven en beter aan te voelen wat er bij mij van binnen gebeurt en hoe ik daar het beste mee kan omgaan …

Wil jij ook vrij worden van piekeren?

De mindfulness, ACT, workshops, yoga, meditaties, boeken, mijn studie Psychologie & Coaching en het ontdekken van minimalisme hebben mij geholpen geen piekeraar meer te zijn. Ik ben en blijf een analytisch persoon en ik vind het leuk om na te denken over mezelf, wie ik ben en hoe ik in elkaar zit. Door alles wat ik geleerd heb kan ik dit op een vruchtbare, niet-destructieve manier doen.

Het is mogelijk om rustig te worden van binnen, te stoppen met piekeren en goed aan te voelen waar je behoeftes liggen. En dat wil ik graag delen met de wereld. Als ik dat kan leren, kan iedereen dat, daar ben ik van overtuigd!