Selecteer een pagina

Cursus

‘Ruimte voor rust’

In deze cursus leer je verschillende rust creërende vaardigheden. Praktische vaardigheden die je te alle tijden kan inzetten om minder bezig te zijn met je gedachten en meer met je leven. Denk hierbij aan:

9

Mediteren zonder poespas.

9

Hoe voelt het ‘hier en nu’?

9

Omgaan met de chaos in je hoofd.

9

Wie schuilt er achter jouw gedachten?

9

Compassie voor jezelf en de ander.

Meer rust in je leven zonder het roer om te gooien? 

Programma

In de cursus Ruimte voor rust werken we van groot naar klein. Je leert eerst ervaren hoe ‘rust’ voelt en hoe je dit oefent. Vervolgens gaan we kijken naar wie jij bent of wil zijn zonder alle chaos. Het programma ziet er als volgt uit:

Les 1: Ruimte voor stilte

Stil zijn en stilzitten kan vreemd aanvoelen. Deze les staat in het teken van meditatie. Meditatie is een manier om op te merken wat er bij je gebeurt als je stil zit.

Les 2: Ruimte voor hier en nu

Hier en nu kennen we ook wel als een mindful leven. Maar wat is mindful zijn en hoe voelt dat? Je gaat ervaren wat mindful zijn wel en niet is en hoe je kunt oefenen met mindful zijn.

Les 3: Ruimte voor gedachten

Ons hoofd kan vol zitten met gedachten en dat voelt wel eens druk. In deze les krijg je een vaardigheden aangeboden om je gedachten te laten zijn voor wat ze zijn zodat er meer ruimte ontstaat.

Les 4: Ruimte voor jezelf

Als je alle ruimte had, wie zou je dan (willen) zijn? En wat vind je dan eigenlijk belangrijk? We gaan op zoek naar de kern van wie je bent en wat jouw waarden zijn.

Les 5: Ruimte voor de ander

Soms zijn we druk bezig met oordelen die we hebben over onszelf en over anderen. Door ruimte te maken voor die oordelen en ze te leren accepteren, creëer je meer ruimte voor jezelf.

Les 6: Ruimte voor rust

In de laatste les vatten we samen wat we geleerd hebben. We gaan kijken we hoe je de nieuwe vaardigheden die je geleerd hebt kan toepassen in jouw leven zoals het is.

Op zoek naar rust

Tussen de noten van een muziekstuk staan rusten. Alleen luisteren we niet naar de rusten, we luisteren naar de chaos aan noten die, afhankelijk van je smaak, mooie muziek vormen. Toch zijn er ook rusten.

Zo werkt dat ook met je gedachten, je emoties en al de activiteiten in je leven. Er zijn altijd en overal momenten van rust. We zijn echter geneigd het meest van onze aandacht te geven aan de noten in ons leven. En dat terwijl er ook heel veel ruimte is met rust.

Kosten en data

De cursus vindt plaats in De Speeldoos te Vught. Blijf op de hoogte van de eerstvolgende startdatum door een mailtje te sturen naar karlien@gedachtenwereld.nl.

De kosten voor deze cursus zijn €175 inclusief btw.